Čudnovate zgode šegrta Hlapića - Ivana Brlić - Mažuranić

10 - SVRŠETAK

 

Tako je i bilo.

 

Hlapić i Gita narasli su poslije veliki. Hlapić je ostao postolar, a Gita je i zaboravila da je bila nekad u cirkusu. Samo jedanput dogodilo se nešto što ju je na to sjetilo.

 

Nakon nekoliko godina došao je, naime, u onaj grad neki cirkus i majstor Mrkonja pošao je u nedjelju sa svojom obitelji u cirkus.

 

Tu je Gita najedanput vidjela kako je u cirkus ušla neka krasna mala djevojčica na bijelom konju. To je bio Gitin nekadašnji "Sokô". Djevojčica je bila isto tako lijepa i malena kao što je nekoć bila Gita. A Sokô je bio isto tako dobar i mio kao prije. Samo je bio malo posijedio te je bio još bjeliji, jer i konji postaju sijedi, premda nemaju takvih briga kao ljudi. Gita je vidjela i svoju papigu - i saznala je da je i njoj i Sokolu vrlo dobro kod novoga gospodara.

 

Stari se gospodar, naime, skoro iza Gitina bijega razbolio - a onda se ispovjedio i spokojno umro, što je za takvoga grešnika najbolje.

 

- - - -

 

Poslije su Gita i Hlapić narasli još i veći, a onda su se vjenčali. Kasnije su preuzeli posao od majstora Mrkonje, koji je već bio jako ostario.

 

Gita i Hlapić imali su četvero djece i tri šegrta.

 

U nedjelju popodne sakupili su se šegrti i djeca oko njih i oni su im pripovijedali "čudnovate zgode šegrta Hlapića".

 

A čizmice su stajale i onda i uvijek u malom staklenom ormariću na velikom ormaru i tko god je htio, mogao ih je vidjeti.

 

Ako je komu žao što je pripovijest već gotova, neka pregleda još jednom cijelu knjigu i neka pokuša izbrojiti komu je sve pomogao na putu šegrt Hlapić, malen kao lakat, veseo kao ptica, hrabar kao Kraljević Marko, mudar kao knjiga, a dobar kao sunce.

 

 

-         01 KOD MAJSTORA MRKONJE

-         02 PRVI DAN PUTOVANJA

-         03 DRUGI DAN PUTOVANJA

-         04 TREĆI DAN PUTOVANJA

-         05 ČETVRTI DAN PUTOVANJA

-         06 PETI DAN PUTOVANJA

-         07 ŠESTI DAN PUTOVANJA

-         08 SEDMA NOĆ PUTOVANJA

-         09 ZAGLAVAK

-         10 SVRŠETAK