22 Veterani Hajduka - Branka Bezić Filipović

 

ČILE, 2004. godine

 

     Odlazak u Čile bilo je prvo gostovanje Veterana Hajduka u Južnoj Americi. Inicijativa je došla od Borisa Marune koji je kao ravnatelj Hrvatske matice iseljenika promislio da bi bilo dobro da Veterani Hajduka pođu u Čile. Pozvao ih je u svoj zagrebački ured gdje su otišli Dragan Holcer i Ante Ivković. Maruna je rekao da će to biti sređeno iako se on u nogomet ništa ne razumije. Sastanak je dogovoren zahvaljujući Robertu Tafri s kojim se Maruna družio.

 

     Priča se pretvorila u stvarnost, kada je Boris Maruna postao veleposlanik RH u Santiagu de Čile. U veljači 2004. godine Maruna je pratio čileanskog predsjednika Ricarda Lagosa Escobara prilikom njegova posjeta Hrvatskoj, kada su bili i na Braču. U izaslanstvu je bio i Nicolai Bakovic Hudig, predsjednik hrvatskog društva Estadio Croata. Po povratku s Brača Baković je s Marunom i Nikolom Jelinčićem, tadašnjim ravnateljem Hrvatske matice iseljenika, otišao u Hajduka definirati turneju Veterana s Draganom Holcerom i Antom Ivkovićem. Bilo je dogovoreno da Veterani pođu u Santiago de Chile krajem iste godine. S vremenom je posao oko organizacije turneje s centralnog  matičina ureda u Zagrebu prešao na splitsku podružnicu i voditeljicu Branku Bezić Filipović. U dogovoru s njom, turneja se proširila i na jug Čilea, odnosno na grad Punta Arenas. Kada se sve složilo, ponestalo je novca za avionske karte pa je donacijom pomogao Rudi Mijač, počasni konzul RH u Punta Arenasu. S veteranima su putovali i sponzori, braća Fabijan i Zdravko Radoš i Šimun Buzov, a finacijski su pmogli i igrači Aljoša Asanović i Igor Štimac.

 

Vođa puta: Ante IVKOVIĆ Zonzi

 

Momčad:

 

1.     Tonči GABRIĆ

2.     Mladen PRALIJA

3.     Zdenko ADAMOVIĆ

4.     Stipe ANDRIJAŠEVIĆ

5.     Ante IVKOVIĆ

6.     Mladen JURIĆ

7.     Denis PUTNIK

8.     Dejan RAČUNICA

9.     Ante ŠEĆER

10.                        Joško ŠPANJIĆ

11.                        Goran ŠUŠNJARA

12.                        Goran VUČEVIĆ

13.                        Zlatko VUJOVIĆ

14.                        Romeo VULAS

15.                        Dragan HOLCER, trener

16.                        Davor dr. GALETOVIĆ, liječnik momčadi

17.                        Šimun BUZOV, gost

 

     Veterani Hajduka su u Santiagu bili gosti hrvatskog kluba Estadio Croata, predvođenog Nicolaiom Bakovićem Hudigom. Odigrane su tri utakmice:

 

HAJDUK – COLO COLO 2 : 1

HAJDUK – ESTADIO CROATA 4 : 0

HAJDUK – UNIVERSIDAD CATOLICA 1 : 0

 

 

Descripción: SWScan00680

    

     Tako su Hajduk i Colo Colo zaigrali ponovo nakon 73 godine. Naime, na prvoj turneji po Južnoj Americi, koja je za prvu momčad bila organizirana 1931. godine, Hajduk je igrao s Colo Colom.

    Nakon Santiaga Veterani Hajduka otputovali su u Punta Arenas gdje su ih dočekali predstavnici športskog društva Sokol, osnovanog 1912. godine. Te, 2004. godine, Sokol je imao samo 8 nogometaša pa je za okršaj s Veteranima zatražio pojačanje iz drugih klubova u gradu. U ponedjeljak, 22. studenog 2004. godine na gradskom stadionu Estadio Confederacion, Hajduk je igrao protiv Reprezentacije Punta Arenasa.

 

 

Descripción: IMG_5488

 

Stadion u Punta Arenasu

 

 

HAJDUK – SELECCIONADO DE PUNTA ARENAS 1 : 0 (zgoditak za Hajduka postigao je Denis Putnik)

 

Descripción: IMG_5487

 

Scena s utakmice u Punta Arenasu

 

 

     Reprezentacija Punta Arenasa nastupila je sa znatno mlađim igračima od Hajdukovih veterana, što ih je ponukalo da samouvjereni izađu na teren. No, iskustvo je prevagnulo i Veterani su dobili utakmicu, pred punom tribinom, unatoč prohladnom vremenu patagonskog ljeta. Bila je to najjužnija utakmica bijelih u povijesti kluba nakon koje se nastavilo druženje u prostorijama Sokola, u nazočnosti predstavnika društva i hrvatske kolonije Punta Arenasa. Prema kazivanju Rudija Mijača, dugo vremena se prepričavala utakmica i divilo se Hajduku.

 

 

Descripción: SWScan00569

 

Na terenu u Punta Arenasu s počasnim konzulom RH, Splićaninom Rudijem Mijačem (prvi slijeva)

Descripción: DSCN7891

 

 

     Dan prije utakmice Hajdukovci su nazočili svečanoj večeri priređenoj u Hrvatskom klubu. Tom prilikom su se, uz splitske nogometaše, na večeri našli i predstavnici grada Splita, gradonačelnik Miroslav Buličić, dogradonačelnik Ljubomir Urlić, predsjednik Gradskog vijeća Josip Gotovac, počasni konzul Republike Čilea u Splitu Juroslav Buljubašić, voditeljica Hrvatske matice iseljenika Branka Bezić Filipović, ravnatelj Muzeja grada Splita Goran Borčić, ravnatelj splitske škole Bol Davor Bučević, splitski novinari Marina Protić i Rodoljub Jović te klapa Dalmacija – Brač. Svi oni su došli u Punta Arenas povodom postavljanja spomenika Marku Maruliću na Hrvatskom trgu.

 

 

Descripción: IMG_5448

 

Druženje u Hrvatskom klubu

 

Descripción: IMG_5449

 

Veselo je bilo za Hajdukovim stolom, a u prvom redu je tadašnji gradonačelnik Punta Arenasa Juan Moreno Cornejo

 

Descripción: IMG_5447

 

Sjede slijeva Dragan Holcer, Vilson Džoni i Romeo Vulas, a iza njih su Ivica Kusanović i Frane Lukšić iz klape Dalmacija-Brač, Davor Bučević, ravnatelj OŠ Bol iz Splita i Juroslav Buljubašić, poč. Konzul Čilea