20 Veterani Hajduka - Branka Bezić Filipović

 

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE, 1995. godine

 

     Prema pozivu dobivenom prethodne godine u Torontu od Franje Bašana, Veterani Hajduka otišli su u Chicago i Milwaukee, ali i u New York na poziv drugih hrvatskih iseljenika.[1] S njima su putovali sponzori Ivan Đelalija i Joško Andabaka te pjevač Ino Kalašić.

 

Vodstvo puta: Ante IVKOVIĆ

                       Dragan HOLCER

 

Momčad:

 

1.     Mladen PRALIJA                                

2.     Vilson DŽONI

3.     Ivan BULJAN

4.     Marino LEMEŠIĆ

5.     Dragan HOLCER

6.     Goran BRAILO

7.     Joško GLUIĆ

8.     Ante ŠEĆER

9.     Ante GRGIĆ

10.                        Vinko BEGOVIĆ

11.                        Ivica ŠURJAK

12.                        Ante IVKOVIĆ

13.                        Ivan PAVLICA

14.                        Ferante COLNAGO

15.                        Franjo MEDVEDEC

16.                        Mario ČUTUK

17.                        Ivo BUČAN

18. Lenko GRČIĆ, trener

    

 

     Turneja je započela u New Yorku gdje su ih dočekali hrvatski iseljenici s transparentom na kojem je pisalo Welcome Oluja, Welcome Bili. To je objektivom zabilježio Splićanin Lori Ferić i poslao Slobodnoj Dalmaciji.

 

Descripción: SWScan00595

 

     S dosta reprezentativnom postavom Veterani su započeli američku turneju utakmicom na Hrvatskoj zemlji protiv momčadi sastavljene od predstavnika hrvatskih klubova s područja New Yorka. Splićani su pobijedili rezultatom 3 : 0, a sva tri zgoditka postigao je Joško Gluić. Utakmica je bila posvećena uspomeni na preminulog brodovlasnika Stevena Perryja koji je bio dugogodišnji sponzor i prijatelj hrvatskih klubova. Početni udarac na utakmici izvela je Perryjeva supruga.

 

Descripción: SWScan00920

 

       Gornji red: Ivica Šurjak, Goran Brailo, Ivan Buljan, Dragan Holcer, Vilson Džoni, Ivan Pavlica,

Mladen Pralija. Donji red: Ante Ivković, Ante Šećer, Marino Lemešić i Joško Gluić.

Descripción: DSCN0126Davi Rosini bio je jedan od igrača s američke strane i ta mu se utakmica urezala u sjećanje:

 

     Ja sam 1995. imao 31 godinu i bio sam jedan od sretnika koje su pozvali da zaigramo protiv Veterana Hajduka na Hrvatskoj zemlji u New Jerseyu. Na utakmici su igrali igrači iz sva četiri hrvatska kluba s područja New Yorka, a to su bili NY Polet, NY Croatia, Istra i Rudar. Ja sam bio istinski počašćen da na utakmici predstavljam NY Polet. Ova prijateljska utakmica protiv Veterana Hajduka ujedinila je tada ne baš složne, hrvatske klubove. Sjećam se da su mi  igrači Hajduka izgledali stari pa sam pomislio da ću ih s lakoćom driblati kao mlađi i u dobroj kondiciji. Ubrzo sam spoznao da su oni ipak profesionalci i da su igrali za Hajduka, jer su s lakoćom vladali loptom po terenu i driblalii mlađe i fizički jače igrače na terenu. Najveće divljenje je izazvao način njihova sportskog ponašanja, strast i ljubav za igrom, a sve s poštivanjem protivnika koji im, očito po talentu nije bio ravan. Dijeliti teren s nekima od igrača Hajduka koje smo gledali i divili im se kao djeca, nešto je što nikada ne ću zaboraviti.

 

 

 

 

 

Descripción: SWScan00621

 

Hrvatska zemlja, New Jersey

 

 

 

Descripción: SWScan00619

 

Pred utakmicu na Hrvatskoj zemlji s reprezentacijom hrvatskih klubova s područja New Yorka

 

Descripción: SWScan00620

 

Slijeva nadesno: Ivan Pavlica, Ivo Bućan, Vilson Džoni, Ante Ivković, Ivica Šurjak, Franjo Medvedec

 

Descripción: SWScan00625

 

U hrvatskoj crkvi u Astoriji u Queensu

 

Descripción: SWScan00622

 

Slijeva nadesno: Ante Šećer, Vilson Džoni, Franjo Medvedec i Mario Čutuk

 

 

 

Descripción: SWScan00624

 

Slijeva su Franjo Medvedec, Ante Šećer, Mario Čutuk, Ante Grgić, Goran Brailo i Mladen Pralija

 

 

     Boravak u New Yorku završio je druženjem s hrvatskim iseljenicima. Bijele su u svom restoranu na Manhattanu ugostili Omar i brat mu Ferdo Grgurev, nekadašnja zvijezda malog nogometa[2]. Ugostio ih je i vlasnik restorana La Fortuna u New Jerseyu, Jere Kursar. Bili su gosti i restorana Cheval, također u New Jerseyu, vlasništvo Borisa Nanjare koji je o tome ispričao:

 

     Nazvao me Milko Milin i rekao da ima grupu od dvadesetak ljudi koje mora nahraniti i da ne zna gdje će s njima. Ja sam rekao da dođu. Par dana ranije sam ulovio dosta ribe, spremio je po domaću i svi su bili zadovoljni. Naša riba ih je podsjećala na lubine.

Descripción: SWScan00626

 

New York, Times Square, 17. IX. 1995.U gornjem redu su Vinko Begović, Dragan Holcer, Lenko Grčić Gaga, Marino Lemešić, Ino Kalašić, Goran Brailo, Ivo Bučan, Ivan Pavlica. Čuče: Ante Ivković Zonzi, Mario Čutuk, Frane Medvedec

 

 

Descripción: SWScan00918

 

Slijeva nadesno su Branko Grgić, Ante Šećer, Goran Brailo, Mario Čutuk i netko od domaćina

 

 

     Turneja je nastavljena u Chicagu gdje je odigrana utakmica protiv FC Croatan, a organizirana je i Bijela noć u restoranu Adriatic na kojoj je nastupio Ino Kalašić. Hajdukovim veteranima pridružio se i general Janko Bobetko koji je tada boravio u Americi.

 

Descripción: SWScan00593

 

 

Descripción: SWScan00616

 

Veterani Hajduka i FC Croatan iz Chicaga

Descripción: SWScan00617

 

S generalom Jankom Bobetkom ispred restorana Adriatic gdje je bila organizirana Bijela noć

 

 

Descripción: SWScan00592    Descripción: SWScan00618

 

Descripción: DSCN7887                         Descripción: SWScan00742

 

Na slici desno je zastavica Croatana iz Chicaga, a lijevo su Marinko Volarević iz Croatana i Goran Brailo veteran Hajduka

 

 

     Američka turneja Veterana Hajduka završila je utakmicom u manje od dva sata udaljenom Milwaukeeju. Veterani su iz Chicaga otišli u susjednu državu Wisconsin na jednodnevni izlet gdje su bili gosti kluba Hrvatski orlovi. To je najstariji hrvatski nogometni klub u Sjedinjenim Američkim Državama, osnovan 1922. godine u Milwaukeeju. Franjo Vuković iz Hrvatskih orlova i danas se sjeća posjeta Veterana Hajduka i susreta dvaju najstarijih klubova dviju država, Hrvatske i Amerike. Spremajući se za proslavu 90. obljetnice svog kluba, rekao je:

 

     Rado bi ovako veliku obljetnicu proslavili u domovini 2012. godine, ali treba misliti i na to da je godina duga i da novac moramo rasporediti na što više utakmica unutar naše lige pa ćemo se morati držati domaćih terena..

 

     Tako je propuštena prilika za još jedno druženje, ali i za evociranje uspomena na klub na koji Hajdukove veterane i dan danas podsjeća plaketa koju su dobili na poklon i donijeli u Split gdje je čuvaju s ostalim uspomenama sa svojih gostovanja.

 

 

Descripción: DSCN7893

 

Plaketa, poklon Hrvatskih orlova iz Milwaukeeja

 

 

     Iduće, 1996., godine Croatan iz Chicaga je došao na turneju po Hrvatskoj. Posjetili su Zagreb, Gospić, Knin i na kraju Split gdje su odigrali utakmicu s veteranima Hajduka na Poljudu 14. srpnja. Franjo Bašan iz Chicaga je, sjećajući se tog gostovanja, ispričao:

 

     Bili smo gosti Veterana Hajduka koji su nas lijepo primili i gliserima odveli na Brač. Tamo smo se družili uz pjesmu i čašćenje. Na povratku kući jedan gliser je vozio Holcer a drugi Džoni.Kad smo došli u Lučicu u Splitu nije bilo Džonijevog glisera jer nije ulio dovoljno goriva pa je ostao na pola puta. Druženje s Veteranima Hajduka nam je ostalo u lijepom sjećanju.

 

Descripción: SWScan00739

 

Croatan iz Chicaga na Poljudu

Descripción: SWScan00748

 

Na Poljudu slijeva nadesno Franjo Bašan, Ivan Buljan, Karlo Šimatić, Vilson Džoni i Mile Murčić

 

 

Descripción: SWScan00740

 

U Hajduka slijeva nadesno Franjo Bašan, Stipe Žanić, Mile Štimac i Dragan Holcer

 

 

Descripción: SWScan00738

 

Izlet na Brač       

 

 [1] Slobodna Dalmacija, 14. IX. 1995. godine, str. 46

 

 

 

[2] Slobodna Dalmacija, 16. IX. 1995. godine, str.31