16 Veterani Hajduka - Branka Bezić Filipović

 

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE, 1987. godine

 

     Do odlaska u Ameriku došlo je nakon susreta s Gavrilom Čučukom, uglednim iseljenikom iz San Pedra. Čučuk je boravio u Šibeniku, a sastanak s njim je dogovorio njegov veliki prijatelj Pero Nadoveza. Sastanku su nazočili, uz Nadovezu, još i Ante Ivković, Dragan Holcer, Rato Tvrdić i Ivica Šurjak.

 

Vodstvo puta: Ante IVKOVIĆ

                       Dragan HOLCER

                       Rato TVRDIĆ

 

Momčad:

 

1.     Radomir VUKČEVIĆ

2.     Vjeran SIMUNIĆ

3.     Andro ALUJEVIĆ

4.     Ivo BEGO

5.     Goran BRAILO

6.     Ivan BULJAN

7.     Ferante COLNAGO

8.     Vilson DŽONI

9.     Miro FERIĆ

10.                        Joško GLUIĆ

11.                        Ante GRGIĆ

12.                        Dragan HOLCER

13.                        Ante IVKOVIĆ

14.                        Šime LUKETIN

15.                        Ivica ŠURJAK

16.                        Ante ŽAJA

17.                        Marino LEMEŠIĆ

18.                        Rato TVRDIĆ

19.                        Ante MARINOVIĆ

20.                        Joško ŽAJA

21.                        Lenko GRČIĆ, trener

 

Descripción: SWScan00572

 

Ovako je izgledao popis momčadi početkom pregovora

 

 

     Momčad Veterana je nakon gotovo cjelodnevnog puta sletjela u zračnu luku Los Angelesa 17. listopada 1987. godine. Tamo su ih, uz organizatora turneje Gavrila Čučuka, dočekali još i dr. Mirko Giaconi, dr. Matthew Zlatan Mardešić, bivši igrač Hajduka Novak Tomić i mnogi drugi.

 

 

Descripción: SWScan00584

 

Oni su dočekali Veterane u zračnoj luci, prvi s lijeva Gavrilo Čučuk i drugi s lijeva Novak Tomić.

Na ovoj slici su zajedno s Johnom Gerardom iz Manchester Uniteda koji drži u ruci pokal.

 

 

Za vrijeme sedmodnevnog boravka odigrane su dvije utakmice:

 

18. listopada 1987.: HAJDUK – FC SAN PEDRO 0 : 1

20. listopada 1987.: HAJDUK – SANTA ANA 1 : 2 (zgoditak za Hajduka

                                postigao je Šurjak)     

              

 

     Prva utakmica odigrana je u San Pedru, već idućeg dana po dolasku, pred oko 4000 gledatelja. Igralo se protiv tamošnjeg FC San Pedro, prvaka Nogometne lige Kalifornije, čija momčad je uglavnom bila sastavljena od naših mlađih iseljenika. Domaćini su savladali još od puta umorne splitske veterane rezultatom 1: 0. U momčadi San Pedra igrao je i sin organizatora Nikola Čučuk.

 

 

 

Descripción: SWScan00574

 

Plakat utakmice u San Pedru

 

 

Descripción: SWScan01073

 

Pred početak utakmice, kapetani dviju močadi i suci. Kapetan Veterana Hajduka bio je

Ivo Bego (prvi slijeva) a kapetan FC San Pedro bio je Nikola Čučuk (prvi sdesna)

 

 

     Sljedeća utakmica odigrana je u Santa Ani pred oko 3000 gledatelja. Ponovo su pobijedili domaćini, rezultatom 2 : 1, a zgoditak za Veterane Hajduka postigao je Ivica Šurjak.

 

 

Descripción: SWScan01068

 

Detalj iz gledališta

     Veterani su za vrijeme svog boravka u San Pedru bili na sve načine čašćeni od strane iseljenika. Bili su primljeni u Jugoslavenskom klubu gdje je u njihovu čast bila održana zabava. Goste je pozdravio Joseph Zaninovich, počasni predsjednik kluba i nekadašnji direktor luke Los Angelesa, koji je iduće godine bio izabran za osobu godine od strane sindikata Kalifornije. Nazočan je bio i vicekonzul u Los Angelesu Dubravko Žirovčić koji je kasnije u svom izvješću gostovanje Veterana Hajduka ocijenio vrlo uspjelim. Nazočne je pozdravio i organizator posjeta Gavrilo Čučuk, uz asistenciju Gojka Špralje, predsjednika FC San Pedro, a sve je medijski popratio Siniša Vukšić, voditelj radio programa na hrvatskom jeziku u San Pedru.    

 

Descripción: SWScan00573

 

Poziv u klub na banket posvećen Veteranima Hajduka

 

Descripción: SWScan01069

 

Druženje s Gavrilom Čučukom (stoji u sredini), a oko njega su Nikica Cukrov i

Ivica Šurjak. Ivica Hlevnjak sjedi prvi s lijeva

 

     Bilo je i komičnih situacija. Veterani su bili smješteni u motelu u Lomiti, a blizu je bila i robna kuća. Lenko Grčić Gaga je otišao kupiti tlakomjer, a nije znao engleski. Hvatao se za srce ne bi li razumjeli što želi kupiti, a prodavači su u panici pozvali prvu pomoć. Kada su se čule sirene hitne pomoći Gaga, Grgić i Alujević Patak, koji su bili s njim, dali su se u bijeg preko ceste do motela.

     Sjećajući se ovog gostovanja, Joško Žaja je ispričao: Amerika je jedan drugi svit, di se živi otuđeno, ubrzano, a što me naročito impresioniralo je to da svakih dvista metara vidite američku zastavu i da svi govore mi smo Amerikanci. Tamo sam, ka i ranije u Australiji, naša prijatelje s kojima sam iša u školu, a i neke rođake.

 

     Veteranima je bilo omogućeno da posjete okolicu San Pedra,  Disneyland, Beverly Hills i Hollywood, a učinili su i dvodnevni izlet u Las Vegas. Za oproštaj Gavrilo Čučuk je pripredio večeru koja je protekla u priči i pjesmi, a upućen je i poziv za dolazak prvoj momčadi.

 

     Po povratku kući stvari su se malo zakomplicirale. U novinama se pojavilo pismo Vladimira Beare koji je izrazio nezadovoljstvo selekcijom igrača. Sam se našao uvrijeđen što nije bio pozvan, pa je prigovorio da je odlazak određenih igrača, a posebno supruga nekih od njih, bio privatiziranje Hajduka. Pod naslovom Amerika razdora[1], Mladen Sulić je istražio cijelu priču, držeći da treba pitati i drugu stranu. Odgovor je potražio kod Ante Ivkovića koji je objasnio da je momčad izabrana među onima koji dolaze na treninge. Avionska karta koštala je 26 milijuna dinara i bila je vrlo povoljna jer je grupa dobila veliki popust zahvaljujući Anti Žaji. Novinar je primijetio da je baš zato bila prilika da se vode sa sobom supruge, na što je Ivković odgovorio da ih je bilo samo nekoliko zainteresiranih i da su same platile put, uz suglasnost svih veterana. Nastavak razgovora vođen je s Perom Nadovezom koji je od puta odustao, iz nama nepoznatih razloga, a koji je bio prva poveznica s Čučukom. I on se izrazio protiv privatiziranja Hajduka na taj način i izjavio je da ovako ne može biti ni zadovoljstva ni pravde.

 

     Novinar je zaključio da nastavak možda slijedi i to već u Sao Paulu, gdje je bilo u planu otići na poziv jednog hrvatskog iseljenika podrijetlom iz Jelse. On je 1986. godine, pred sam put Veterana u Australiju, doveo u Split selekciju grada Sao Paula u kojoj je protiv Veterana Hajduka nastupio i veliki Omar Sivori. Unatoč veličini Sivorijeva imena niti jedan novinar tomu nije posvetio članak. Prijem za Sivorija priredio je tadašnji predsjednik Hajduka Joško Vidošević. Ipak to gostovanje nije se ostvarilo. Umjesto u Brazil Veterani su otišli u Austriju, i to nekoliko godina kasnije.    

 [1] Nedjeljna Dalmacija, 1. XI 1987.