63. Branka Bezić Filipović - Hrvatski Tragovi u Svijetu

 

OCEANIJA

 

Novi Zeland 2 copy

 

 

 

 

 

 

 

     U Oceaniju spadaju Australija i Novi Zeland, dvije zemlje koje su prihvatile velik broj iseljenika iz cijele Hrvatske, najvećim dijelom onih iz Dalmacije. Iseljavanje iz Hrvatske započelo je koncem 19. stoljeća i nastavilo se do današnjih dana.

 

 

AUSTRALIJA

 

     Prvi Hrvati koji su došli u Australiju radili su na sječi drva i u rudnicima. Za Prvoga svjetskog rata bili su proglašeni neprijateljima, jer im je zemlja iz koje su došli bila Austrija, te su ih odvodili u logore. Između dvaju ratova doseljavanje se limitiralo, jer je Australija donijela zakon kojim je provodila najstrožu selekciju imigranata. Iseljavanje se ponovno povećalo nakon Drugoga svjetskog rata, kada je bilo ekonomsko-političkoga karaktera. Hrvata u Australiji ima iz cijele naše države, ali najviše je Dalmatinaca s otoka i iz zaleđa. Na poštanskoj marki Australije našao se Slavonac Vinko Romanik iz Martina pokraj Našica. Marka je objavljena povodom 200. obljetnice australske pošte. Romanek, koji živi u Adelaideu, našao se među deset odabranih kandidata, od njih 250 ponuđenih, te je time postao prvi Hrvat na australskoj marki. U slobodno se vrijeme bavi dobrotvornim radom, i 2001. godine dobio je i priznanje Order of Australia Medal za pomaganje hrvatskoj zajednici Južne Australije.

 

Stamp Vinko Romanik

Vinko Romanek, prvi Hrvat na poštanskoj marki Australije

     Hrvati su uočljivi u svim područjima javnoga života, a ima ih i u politici. Voditeljica australskih demokrata bila je senatorica Natasha Stott Despoja, najmlađa žena koja je ušla u Parlament. U Zapadnoj Australiji prva Hrvatica koja je ušla u zakonodavnu skupštinu bila je Ljiljana Ravlich, rođena u Splitu, a još jedna parlamentarka bila je Jay Radisich.[1]

     Neki Hrvati u Australiji nositelji su odličja koja se dobivaju za posebne zasluge. Odličje Order of Australia Member Award (AM) dobio je Robert Vojaković za rad u javnome zdravstvu i borbe protiv azbestoze, a Order of Australia Officer Award (AO) dobio je inženjer Ralph Sarich.

     Nagrade se dodjeljuju i za rad s nekom od doseljeničkih zajednica. Tako je za rad s hrvatskom zajednicom Centenary Medal dobila Dragana Brkljača. Order of Australia Medal za rad s hrvatskom zajednicom dobili su: Ljerka Drapač, Milan Karamarko, Vinko Romanik, Frank Hesman, Vanda Podravac, Nedjeljko Marunčić, dr. Tomislav Gavranić, dr. Norman Marinovich i Michael Furjanić.

 

Furjanic                 Bosnjak

Michael Furjanić                                     Slavko Bošnjak

 

     Order of Australia Medal priznanje je koje se dodjeljuje za doprinos u određenim granama gospodarstva. Za vinarstvo ju je dobio John Kosovich, za proizvodnju kokošjega mesa Lennard Brajkovich, a za transport Slavko Bošnjak.

 

     U filmskoj umjetnosti istaknuo se glumac hrvatskoga porijekla Eric Bana, dobitnik nagrade za najbolju ulogu u 2000. godini, a dodijelio ju je Australski filmski institut (AFI). U glazbenoj umjetnosti AM medaljom i nagradom mlade umjetnice godine nagrađena je dirigentica hrvatskoga porijekla Simone Young.[2]

 [1] Šutalo, Ilija. 2004. Croatians in Australia: Pioneers, Settlers and their Descendants. Wakefield Press. Kent Town, South Australia. 229. str.

[2] Isto kao pod 31, 230. str.