59. Branka Bezić Filipović - Hrvatski Tragovi u Svijetu

 

NEW YORK

 

     Velika hrvatska zajednica u New Yorku najvećim je dijelom koncentrirana u Queensu (Astoria) i susjednom New Jerseyu, mada je na Manhattanu smještena hrvatska crkva i Župa svetoga Ćirila i Metoda, izgrađena prije više od stotinu godina. Stare crkve gradile su se ondje gdje su živjeli Hrvati, i bile su na posve običnim mjestima. Sada su to gradski centri, crkve su ostale gdje su bile, a u potrazi za poslom i mirnijim predgrađima Hrvati su se odselili. Međutim, Hrvati ne žale truda ni dužu vožnju da bi poslušali misu na materinjem jeziku.

     U multikulturalnome New Yorku, na jednome od najvažnijih mjesta – na Manhattanu ispred zgrade Ujedinjenih naroda nalazi se spomenik Vjesnica mira, Antuna Augustinčića (Klanjec, 1900. – Zagreb, 1979). U New Yorku je zovu Horse Woman – Monument of Peace (Jahačica – Spomenik miru). Skulptura je postavljena ispred glavne zgrade na kamenome postolju od bračkoga kamena visokom 10 metara, a sve je otpremljeno iz riječke luke 1954. godine. Bio je to poklon jugoslavenske vlade u vrijeme hladnoga rata između dvaju političkih blokova, istočnoga i zapadnoga. Augustinčić je izradio još velebnih spomenika koji su postavljeni izvan Hrvatske, primjerice Rudara pred zgradom Međunarodnoga ureda rada u Genevi, ili Spomenika žrtava fašizma u Adis Abebi, poklona etiopskomu narodu iz 1955. godine.

 

peace1

Antun Augustinčić, Vjesnica mira, New York

           U Splitu je živio hrvač Josip Peruzović, rođen 1947. godine. Najprije je odselio u Kanadu, a onda u Sjedinjene Američke Države. Nastupao je odjeven u Rusa, pod imenom Nikolai Volkoff. Bio je poznat po nadimcima Bepo Mongol, Boris Breznikoff i Super Destroyer. Sudjelovao je u hrvačkome programu World Wrestling Entertainment. Kada je u Madison Square Gardenu u New Yorku nastupao protiv hrvača Bruna Sammartina, tražila se karta više. Ušao je u Kuću slave 2005. godine.[1]

 

220px-Nikolai_Volkoff

Josip Peruzović (Nikolai Volkoff), Public Domain-Oakster

 

     U New Yorku se proslavio i boksač hrvatskoga porijekla Fritzie Zivic. Borio se u 230 profesionalnih mečeva. Godine 1940. postao je svjetski šampion porazivši do tada nepobjediva višestrukog prvaka Henryja Armstronga. Primljen je u Kuću slave 1972. godine.[2] Fritzie Zivic rođen je u Pittsburghu 1913., gdje je i umro 1984. godine. Bio je potomak Hrvata Zivcicha, a zvali su ga Hrvatska kometa.

 

Fritz Zuvic

Fritzie Zivic[3]

 [1] Bezić Filipović, Branka. 2009. Šport u životu iseljenika. Naklada Bošković. Split. 117. str.

[2] Novak, Vladimir. 2001. Hrvati u Americi: katalog zbirke fotografija Vladimira Novaka. Hrvatska matica iseljenika. Zagreb.

[3] Isti kao pod  39. Fotografija sa 6. str.