58. Branka Bezić Filipović - Hrvatski Tragovi u Svijetu

 

NAPA VALLEY

 

     Dolina Napa u sjevernoj Kaliforniji mjesto je gdje se rade najbolja američka vina. Jedan je od najpoznatijih vinara na tome području Miljenko (Mike) Grgich. Nakon što je u Parizu 1976. godine dobio nagradu za svoje vino, postao je i svjetski poznat. Član je američkoga Kulinarskog instituta, a primljen je i u vinarsku Kuću slave. Njegovo vino pilo se i u Bijeloj kući, osobito za vrijeme predsjednika Ronalda Reagana.

     Zahvaljujući Grgichu utvrđeno je da je zinfandel stigao u Ameriku s hrvatske obale. On je u knjizi dr. Maleša pročitao da su zinfandel i plavac mali ista sorta, pa je zatražio DNK analizu od sveučilišta Davis. Nakon što su se u istraživanje uključili i hrvatski znanstvenici, potvrđeno je da je DNK zinfandela identičan kaštelanskomu crljencu.

     Miljenko Grgich rođen je 1923. godine u mjestu Desne, koje spada pod općinu Kule Norinske u dolini Neretve. Studirao je na Poljoprivrednome fakultetu u Zagrebu, a 1954. godine otišao je u Njemačku i Kanadu. Kada je stigao u Napa Valley 1958. godine, Grgich je jedva govorio engleski i imao je 32 dolara skrivena u cipeli. Tada su tamo rasle šljive i orasi, i uzgajala se stoka. U Los Angeles Timesu pisalo je da su se stvari od tada svakako promijenile, a da je Grgich bio među onima koji su pridonijeli tomu da se promijene.

 

Grgić         Ivo        Regan

Mike Grgich i njegov nećak Ivo Jeramaz s bocom vina napravljenom za Grgichev 90. Rođendan

 

ulaz                      DNA