54. Branka Bezić Filipović - Hrvatski Tragovi u Svijetu

 

HONOLULU

 

      Honolulu, glavni grad najmlađe američke države Havaji, ima oko 400 000 stanovnika. Hrvati su ga nastanili zbog posla, ili je riječ o Hrvatima koji su su u posljednjih dvadeset godina dolazili s područja Bosne i Hercegovine.

     Međutim, mnogo je ranije jedan Hrvat živio u tom gradu na pacifičkome otoku. Bio je to pomorski kapetan John Dominis Gospodnetich, rođen na Braču 1796. godine. Dominis se bavio trgovinom, pa je plovio između Bostona i Honolulua u razdoblju između 1820. i 1840. godine. Iz braka s Mary Jones dobio je sina Johna Owena, nakon čega su došli živjeti u Honolulu. U centru grada kapetan Dominis izgradio je kuću u kolonijanome stilu, ali u njoj nije dugo boravio, jer je 1846. godine na putu za Japan nestao u brodolomu. Njegova kuća poslije je postala rezidencijom havajskih guvernera, i dobila je naziv Washington Place, u čast američkomu predsjedniku Georgeu Washingtonu.

 

 

Washington place

Washington Place, kuća koju je izgradio John Dominis-Gospodnetich Sr.

 

     Sin Johna Dominisa, John Owen Dominis (Boston, 1831. – Honolulu, 1891.), mnogo godina poslije oženio je havajsku princezu Lydiju i tako postao havajskim princem. Imenovan je kraljevskim guvernerom otoka Oahu i Maui 1868. godine. Bračni je par živio u Washington Placeu[1] do smrti Johna Owena 1891. godine. Nedugo nakon njegove smrti supruga mu je bila okrunjena kao zadnja havajska kraljica Lili'uokalani. Johna Owena smrt je spriječila da postane kraljem, pa je tako ostao zadnji havajski princ. Nakon njih dinastija se ugasila.

 

120px-Captain_John_Dominis                                 John_Owen_Dominis_(PP-71-2-022)

Lijevo je kapetan John Dominis, a desno njegov sin John Owen Dominis, havajski princ

 

220px-George_Henry_Burgess_-_'Queen_Street,_Honolulu',_watercolor_over_graphite_painting,_1856,_Honolulu_Academy_of_Arts

Queen Street, Honolulu; George Henry Burges, 1856. godine

 

stina                                        liliuokalani (1)

Honolulu, spomenik kraljici Lili'uokalani, i njen portret

 [1] Eterovich, Adam. 2004. Prince of Hawaii was Croatian. The Ragusan Press. San Carlos, California.