49. Branka Bezić Filipović - Hrvatski Tragovi u Svijetu

 

CLEVELAND

 

     Hrvati u državi Ohio u velikome broju žive u Clevelandu, dio ih je učlanjen u Hrvatsku bratsku zajednicu, a dio je veoma aktivan u Hrvatskome domu Kardinal Stepinac. U Domu postoji Croatian Heritage Museum, čijim je trudom hrvatska zajednica, među 27 nacionalnih vrtova u parku Rockefeller, dobila Croatian Cultural Garden, Hrvatski kulturni vrt. To je jedini takav hrvatski vrt na sjevernoameričkome kontinentu.                                     .

     Povjerenstvo Hrvatskoga kulturnog vrta 2009. godine djelovalo je u sastavu:

Branka i Jerry Malinar             Thomas Turkaly                     Katica Kuhar                                               Sue i Robert Jerin                        Mila Mandic                           Marko Lasic                       Ivan i Slavko Katic                               Mirjana Raguz                                  Maria Vokic                       Helena Mazura                                           Hrvoje Jerinic                                    Wally Ragus

Cilj je Povjerenstva slaviti bogata kulturna dostignuća i doprinose hrvatskoga naroda,  i obogatiti obrazovno naslijeđe budućim generacijama. Lokacija parka na povijesnoj je adresi 1131 Martin Luther King Jr. Blvd., a na uređenju se surađivalo s arhitektom Jimom McKnightom. Procjena troškova radova iznosila je oko pola milijuna dolara, pa se odlučilo raditi u dvije faze.

 

Rockefeller park

 

plan parka

Lokacija Hrvatskoga kulturnog vrta u parku Rockefeller

     U prvoj fazi namjeravalo se posaditi bilje i postaviti spomenik, brončanu skulpturu Josipa Turkalja Doseljenička majka, Immigrant Mother, s hrvatskim grbom na kamenome postolju. Josip Turkalj (Rakovica, 1924. – Cleveland, 2007.) bio je akademski kipar školovan u Zagrebu. Na poziv Ivana Meštrovića postao mu je asistent, a poslije i nasljednik na katedri sveučilišta Notre Dame u Indiani.

     Povjerenstvo Hrvatskoga kulturnog vrta zatražilo je pomoć od Edward & Catherine Lozick Foundation, dobrotvora koji su uvijek voljni pomoći hrvatskim zajednicama, i koji su ovaj put donirali polovicu potrebna novca.  Edward Lozick  Amerikanac je hrvatskoga porijekla, čija je majka s otoka Brača, a otac iz Dugoga Rata. Posvećenje prve faze upriličeno je 3. lipnja 2012. godine u nazočnosti Joška Para, veleposlanika Republike Hrvatske u Washingtonu, i brojnih Hrvata .

 

ambassador-statue

Veleposlanik RH Joško Paro drži govor pored Turkaljeva spomenika na posvećenju prve faze uređenja vrta 2012. godine.

 

 

ploca 1                  ploca 2

S jedne strane spomenika postavljen je tekst na engleskome jeziku, a s druge strane na glagoljici. Na njemu piše:

SPOMENIK JE POSVEĆEN ISELJENIČKIM MAJKAMA KOJE SU DOVELE SVOJE OBITELJI U AMERIKU TRAŽEĆI SLOBODU I NOVI ŽIVOT.

Group_Groundbreaking

Zadovoljstvo nakon završetka radova. U sredini je Edward Lozick  (najviši rastom).

 

     U drugoj fazi određeno je da se napravi vodopad koji bi podsjećao na slapove Krke, da se postavi replika Krstionice kneza Višeslava te da se oko Turkaljeva spomenika postavi šest klupica od bračkoga kamena. Posvećenje druge faze upriličeno je 10. kolovoza 2014. godine.

 

Slapovi Krke 1                  Slapovi Krke 2

Asocijacija na slapove Krke

 

     Jednu od klupica od bračkoga kamena otkupili su supružnici Danica i Jozo Zovko. Na njoj su dali ugravirati ime svojega sina Geralda (Jerka), američkoga vojnog veterana, koji je ubijen u Iraku kao pripadnik snaga sigurnosti, dok su osiguravali prolazak konvoja s hranom.

 

Zovko

planting soil from Croatia in the garden                                      father Mirko, Denic Kucinich house of the Representatives and Mayor Frank Jackson

Na slici lijevo Hrvatice polažu u američko tlo zemlju donesenu iz Hrvatske. Na desnoj su slici otac Mirko, Denis Kucinich iz Predstavničkoga doma i gradonačelnik Frank Jackson.

 

turkaly-family-1

Obitelj Turkalj ispred spomenika Josipa Turkalja

Vlč. Mirko s gospođama pri otkrivanju replike Krstionice kneza Višeslava. Desno je Juliana Jerin u nošnji svoje prabake

 

Vlc                                          Juliana Jerin