48. Branka Bezić Filipović - Hrvatski Tragovi u Svijetu

 

CHICAGO

 

     U Chicagu, u državi Illinois, živi velika i stara hrvatska zajednica, čija društva i župe postoje cijelo jedno stoljeće. Crkva je najveći autoritet Hrvatima ovoga velegrada, čuvarica je baštine i običaja, naročito zahvaljujući Hrvatskomu institutu, koji vode franjevci. Od grada Chicaga hrvatska crkva i zajednica dobili su veliko priznanje kada je gradonačelnik Richard M. Daley treći dan listopada proglasio Danom kardinala Stepinca, a dio Princenton Avenue, od 26. do 33. ulice, imenovao Ulicom kardinala Stepinca, odnosno Cardinal Stepinac Way. Posvećenje ulice upriličeno je 18. travnja 1999. godine. Na Princentonu se nalazi Župa svetoga Jeronima, koja svake godine organizira procesiju za blagdan Velike Gospe. Župljanima, ali i drugim vjernicima iz hrvatske zajednice u Chicagu prolazak procesije ulicom koja nosi ime kardinala Stepinca ima posebno značenje.

 

odluka

Odluka koju je potpisao gradonačelnik Chicaga Richard Daley o imenovanju Ulice kardinala Stepinca (dobrotom St. Jerome's Church)

Slika 1

 

slika 2

Ulica kardinala Stepinca i Župa svetoga Jeronima u Chicagu

 

 

rogosich w

(Fotografija dobrotom fra Joze Grbeša)

 

     John Jay Rogosich bio je ugledni javni djelatnik, pa je počasna ulica u Evanstonu, južnome predgrađu Chicaga, nazvana njegovim imenom.

     U samome centru Chicaga, u ulici North LaSalle na broju 160 nalazi se zgrada od dvadeset i jednoga kata, izgrađena 1920. godine. To je zgrada Državnoga suda Illinoisa, koja je 2003. godine preimenovana u Michael A. Bilandic Building ili Zgrada Michaela A. Bilandica.

     Michael Anthony Bilandic (Chicago, 1923. – Chicago, 2002.) bio je američki političar hrvatskoga porijekla i 49. gradonačelnik Chicaga. U mladosti je bio prvi poručnik Marinaca, a zatim i predsjednik Vrhovnoga suda države Illinois. Roditelji Michaela Bilandica bili su Minnie, rođena Lebedina, iz Bobovišća na Braču i Mate Bilanđić iz Dicma.

     Prilikom svečanosti imenovanja zgrade svi govornici isticali su Bilandicevu sjajnu karijeru, integritet i reputaciju, te ponos na hrvatsko porijeklo.

 

zgrada 2          ploča na zgradi

 

zgrada 1

Biladzic s damama

Bilandic pozira s grupom Hrvatica iz svoje župe. S lijeva na desno prikazani su: Mary Velcich Miller, Eleanor Harzich Pavela, Joanne Harzich Pavela, Josephine Botica Hanson, Michael Bilandic i Marie Valenti (dobrotom St. Jerome's Church).[1]

 

 

Bilandzic i janjac

Nakon procesije povodom Velike Gospe Bilandic (prvi  slijeva) vodi gradonačelnika Chicaga Richarda Daleya (drugi slijeva) da vidi kako se peče janjetina (dobrotom St.Jerome's Church)[2]

 

 

 

     Michigan Avenue glavna je ulica, koja povezuje jug i sjever Chicaga. Nemoguće je  proći križanjem te avenije s Congress Driveom a da se ne primijete skulpture dvojice Indijanaca. Amerikanci ih zovu The Bowman i The Spearman, odnosno Strijelac i Kopljanik, s tim da nijedan od njih u ruci ne drži oružje. Indijanci su rad hrvatskoga kipara Ivana Meštrovića, i postavljeni su 1928. godine, te sponzorirani od Benjamin Ferguson Fundacije. 

 

visoka slika

ime

Pločica na spomeniku. Moram izraziti svoje razočaranje što je uz ovakvo djelo tako malo podataka o umjetniku. Ne vidi se ni kada je živio ni odakle dolazi.

široka

     Chicago je grad sporta. Tu je rođen David Diehl, po majci Bekavac, igrač američkoga nogometa, kluba New York Giants. Chicago je i grad znamenitoga košarkaškog kluba Chicago Bulls, gdje su igrali Toni Kukoč i Dalibor Bagarić, a gdje je scout Ivica Dukan, Duke ili Duksi. Dukan je rođen u Splitu 27. rujna 1956. godine, a bio je igrač košarkaškoga kluba Solin. Njegov trener Hrvoje Čulić nije pogriješio kada je rekao: Bit će nešto od ovog malog. Svojom igrom privukao je pozornost stručnjaka, i bio je pozvan u splitsku Jugoplastiku, te je postao jugoslavenski reprezentativac. Postigao je prvu tricu kada je u Jugoslaviji uvedena kao pravilo. Igrao je kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih godina 20. stoljeća. Karijeru je nastavio u Švicarskoj i Engleskoj, da bi se 1991. godine skrasio u Chicagu, gdje je postao scout u Chicago Bullsima. Nositelj je četiriju prstena prvaka NBA lige, i prvi je Hrvat kojega je primio američki predsjednik Barack Obama.

 

Dukan i Obama

Bullsi u Bijeloj kući kod američkoga predsjednika Baracka Obame, kraj kojega je Ivica Dukan

 

Dukan i Pippen             ivica dukan

Lijevo je s Dukanom Scottie Pippen, legenda Bullsa i NBA lige, nositelj umirovljenog dresa. Hrvati čiji su igrački brojevi umirovljeni su John Havlicek, Dražen Petrović, Rudy Tomljanovich, Vlade Divac i George Mikan. Na desnoj je slici  Dukan iz vremena igračke karijere.

 [1] Dugandžić-Pašić, Maria. 2010. Croatians of Chicagoland. Arcadia Publishing. Charleston, SC..94. str. Slika iz arhiva St. Jerome's Church

[2] Isto kao pod 43., 96. str. Slika iz arhiva St. Jerome's Church