47. Branka Bezić Filipović - Hrvatski Tragovi u Svijetu

 

BEAUMONT

 

     Grad Beaumont u Teksasu možda bi imao sasvim drugačiju ulogu u povijesti i Teksasa i Amerike da nije bilo jednoga Hrvata koji je neposredno uz grad pronašao prvo veliko nalazište nafte, ujedno i jedno od najvećih nalazišta nafte u američkoj povijesti. Bilo je to 10. siječnja 1901. godine u 10:30 ujutro. Koliko je to otkriće bilo važno govori i podatak da je Beaumont od siječnja do ožujka iste godine bilježio porast broja stanovnika s 9 000 na 30 000. Nalazište je unatoč skepticizmu okoline otkrio Ante Lucić – Anthony Lucas, rođen u Splitu 1855. godine.

     Lucić je bio sin brodovlasnika i brodograditelja Frane Lucića sa Hvara, koji je s rodnoga otoka najprije otišao u Split, gdje mu se rodio sin Ante, a zatim u Trst. Ante je nakon završene srednje škole studirao u Grazu na Politehnici, a kolega mu je bio Nikola Tesla. Nakon završena studija prijavio se u austro-ugarsku mornaricu, gdje je došao do čina poručnika. Zbog nekoga nemila događaja vezana uz njegovu nacionalnost odlučio je uzeti šest mjeseci dopusta i otići stricu u Ameriku. Stric mu je u međuvremenu, da bi mu bilo lakše,  prezime Lucić promijenio u Lucas, pa je to isto učinio i Ante. Nedugo zatim vjenčao se s Caroline Fitzgerald i skrasio u Washingtonu, gdje je započeo svoju inženjersku karijeru. Posao ga je odveo u Teksas, i tamo je našao nepobitne dokaze o postojanju nafte na tom području, što je potvrdio na bušotini Spindletop, koja nosi naziv Lucas Gusher, odnosno Lucasovo nalazište.  Dalek je bio put od rodnoga mu Splita do naftnih polja Teksasa, a Lucas je svoj život završio u Washingtonu, gdje je i sahranjen 1921. godine.[1]

 

lucas1                Lucas u društvu

Ante Lucić – Anthony Lucas (1855. – 1921.)

    U Beaumontu je 1941. godine bila održana naftna konvencija, a Lucasu u čast podignut je granitni spomenik Lucas Gusher Monument, u obliku naftne bušotine. Na spomeniku stoji da je Lucasova zasluga što je pronalaskom nafte promijenio tijek povijesti i uveo Teksas u industrijalizaciju i naftnu eru, a time i cijelu Ameriku pretvorio u velesilu. Vrijeme je pokazalo da je onako visok spomenik bio nestabilan, pa je 1976. godine premješten na Sveučilište Lamar, gdje je napravljen muzej i rekonstruirano nalazište.

 

Lucas Gusher

Lucas Gusher – bušotina i spomenik

 

     Američki institut za rudarstvo i metalurgiju izdao je medalju nazvanu  Anthony F. Lucas Medal za zasluge u pronalaženju, eksploataciji i preradi nafte.

 

medalja

 

     Televizijska kuća CBS pedesetih je godina 20. stoljeća snimila povijesno-obrazovnu  televizijsku seriju pod naslovom You Are There (Ti si tu). U seriji se govorilo o velikim događajima iz prošlosti, a jedna epizoda bila je posvećena i Lucasovu otkriću, koje ga je uvrstilo među 200 najzaslužnijih osoba u povijesti SAD-a. Jedna ulica i škola u Beaumontu nose njegovo ime, kao i humanitarna fundacija koju je 1943. godine osnovao njegov sin.

 [1] Eterovich, Adam.  Lucich Discovery of Oil at Sprindletop Texas. Ragusan Press. San Carlos, California.