43. Branka Bezić Filipović - Hrvatski Tragovi u Svijetu

 

URUGVAJ

 

     Prvi hrvatski doseljenici u Urugvaju spominju se već koncem 18. i u prvoj polovici 19. stoljeća. Najvećim su to dijelom bili mornari koji su napuštali svoje brodove. Doseljavanje se nastavilo do poslije Drugoga svjetskog rata. Danas u Urugvaju ima oko 5 000 Hrvata i njihovih potomaka, koji uglavnom žive u Montevideu, gdje djeluje Počasni konzulat Republike Hrvatske. Dužnost počasnoga konzula obnaša Eduardo Antonich.

     U četvrti La Floresta u Montevideu postojala je ulica Las Aromas, u kojoj je 1938. godine bila osnovana Hrvatska katolička zajednica. Njeni članovi nisu podržavali jugoslavensku politiku i željeli su imati Hrvatsku ulicu. To što su postigli da se ulica Las Aromas preimenuje u Calle Croacia 14. prosinca 1970. godine predstavljalo im je veliku pobjedu.

 

ulica mapa

 

calle croacia.png

Svečano otvorenje Hrvatske ulice u Montevideu 1970. godine (fotografija dobrotom Eduarda Antonicha)

     U blizini Hrvatske ulice nalazi se škola Escuela Republica de Croacia. Ime je dobila odlukom Parlamenta Urugvaja 20. studenoga 2007. godine. Riječ je o osnovnoj škola koju pohađaju učenici od prvoga do šestoga razreda. U školi se njeguju hrvatski običaji i kultura, te se obilježava Dan državnosti Republike Hrvatske.

 

Stjegonoša s hrvatskom zastavom (obje fotografije dobrotom Eduarda Antonicha)

 

Počasni konzul Republike Hrvatske Eduardo Antonich sa suprugom Milkom i stjegonošom ispred hrvatske škole

     Hrvatska zajednica postoji i u ljetovalištu Punta del Este, gradiću s oko 12 000 stanovnika, koji je grad-prijatelj s Dubrovnikom. Tamo se nalazi škola Colegio Republica de Croacia. Zajedničkim naporom Hrvata Montevidea i Punta del Este, a na čelu s Franom Čizmićem, u Punta del Este 8. srpnja 2001. godine otvoren je trg Plaza Croacia.

 

DCP_0049      DCP_0050

S otvorenja Hrvatskoga trga u Punta del Este, s lijeva na desno prikazani su Gordana Meštrović, savjetnica u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Buenos Airesu, Frane Čizmić, mentor Hrvatskoga trga, i Jose Čizmić (fotografije dobrotom Eduarda Antonicha)

 

 

     Oko 15 kilometara udaljen od Punta del Este na poluotoku Punta Ballena u predjelu Maldonado nalazi se Arboretum Lussich. Utemeljio ga je Antonio Dionisio Lussich (Montevideo, 1848. – Punta del Este, 1928.). Njegov otac Filip Lukšić došao je na Rio de la Plata oko 1840. godine iz Sutivana kao pomorac i trgovac. Antonio se školovao na njemačkome koledžu u Montevideu, i bio je brodar, pisac, čak i sudionik Građanskoga rata. 1896. godine Lussich je kupio 1 800 hektara zemlje između Sierra dela Ballena i Rio de la Plata, u to vrijeme pjeskovita i kamenita terena. Već iduće godine počeo ga je pošumljavati, najprije domaćim a zatim i egzotičnim biljkama, vodeći računa da time zaštiti predio od vjetra i osigura životni prostor pticama. Od 1979. godine arboretum je prešao u vlasništvo općine Maldonado, kada mu je dodano još 190 hektara parka, tako da je sada na cijelome zemljištu oko 400 egzotičnih biljaka i 70 autohtonih biljaka. Tu su smješteni Museo Lussich i Poljoprivredni fakultet, a postoji i Camino Lussich (Lussichev put).

Lussic                        antonio lussich en su casa y parque.jpg

Antonio Lussich (1848. – 1928.)

 

Ograda

 

Kuca    kuca 1

Zgrada na području arboretuma gdje je Lussich živio

suma 1           suma 2