42. Branka Bezić Filipović - Hrvatski Tragovi u Svijetu

 

PERU

 

Prva južnoamerička zemlja koju su naselili Hrvati bio je Peru, i to u 16. stoljeću, kada je tamo došao dubrovački vlastelin Basilije Basiljević privučen pričom o El Doradu, staromu bogatom gradu Inka. Među dvadeset i osam crkava koliko ih je u Cuscu nalazi se i crkva San Blas, odnosno crkva svetoga Vlaha, koju su izgradili Basiljević i dubrovački mornari. Crkva je izvana jednostavna, ali ima veličanstven drveni oltar prekriven zlatnim listićima. To odavno više nije hrvatska crkva, nego peruanska, i samo je trag postojanja naših ljudi u tom dijelu svijeta. Smještena je u povijesnoj četvrti San Blas.

 

 

Barrio San Blas 1                            Barrio San Blas 2

Cusco, četvrt San Blas ili sveti Vlaho

 

 

Crkva svetog Vlaha                    Oltar

Cusco, vanjski dio i unutrašnjost crkve svetoga Vlaha

 

     Čak i mnogo kasnije, u 19. stoljeću, u Peru su nastavili dolaziti Dubrovčani. Tada su im se pridružili i drugi Dalmatinci i primorci, a bavili su se skupljanjem guano gnojiva u gradu Cerro de Pasco, smještenomu na 4 330 metara nadmorske visine, po čemu je to najviše naseljeno mjesto na svijetu. Iza Prvoga svjetskog rata doseljavanje je jenjalo, a većina Hrvata tada je živjela u luci Callao. Danas ih tamo više nema, jer svi žive u Limi. Teško je znati njihov broj, ali pretpostavlja se da ih je oko 7 000. Hrvatski jezik najvećim se dijelom izgubio. U Limi djeluje Počasni konzulat Republike Hrvatske na čelu s počasnom konzulicom Anticom Peinović Masle de Kuljevan.

 

     U Peruu je na rijeci Chillon u okrugu Carabayllo sjeverno od Lime podignut most Osoynik. Izgradnju mosta u potpunosti je financirao peruanski poduzetnik i autor povijesnih knjiga Marko Burin, rođen 1941. godine u Osojniku kraj Dubrovnika. Most, koji je pušten u promet 1993. godine, Burin je izgradio u znak sjećanja na svoje rodno mjesto i u znak prijateljstva Perua i Hrvatske. U El Comerciu, u članku pod naslovom Most koji je ujedinio Peru i Hrvatsku, na prvoj je stranici pisalo da je to najljepša himna miru – uložen trud za opće dobro.[1]

 

Marko Burin

Marko Burin na svojoj farmi

 

Osojnik

Osoynik, Peru

 

     U Peruu postoje ulice posvećene Hrvatskoj. Calle Croacia otvorena je u gradu Santa Clara zalaganjem članova  hrvatskoga društva Jadran.

 

ulica

 

     U mjestu Zapallal, gdje su živjele obitelji Burin, Urljević, Bašić, Franić i druge, također se nalazi Calle Croacia.

 

     U Limi postoji ulica Calle Juan Bielovucic, koja je dobila ime po prvome zrakoplovcu Južne Amerike i prvomu čovjeku koji je preletio Alpe 1913. godine. Bielo, kako su od milja zvali Ivana Bjelovučića (1889. – 1949.), rodio se u Peruu, gdje mu je otac Miho došao iz Janjine na Pelješcu 1885. godine. Tamo je upoznao i oženio kći francuskoga konzula Adrienne Cavalier, Ivanovu majku. Kako je Miho mlad umro, Adrienne je odlučila živjeti s djecom u Parizu, pa se Ivan tamo školovao, te postao pilot 1910. godine. Već  1911. dobio je poziv iz Lime da nabavi avion i utemelji zrakoplovstvo u Peruu. Tako je u nazočnosti predsjednika države, te vojnih i civilnih uglednika prvi u povijesti preletio peruanski teritorij. Bio je nositelj brojnih priznanja i časnik peruanske avijacije.

 

ivan_bjelovucic                       Bjelo u avionu     

Ivan Bjelovučić ( 1889. – 1949.)

     Peruanska pošta dvaput je Bjelovučiću posvetila poštansku marku. Prva je objavljena 1937. godine, kada se održala Međunarodna konferencija za zračnu tehniku. Tom prilikom Bjelovučiću je dodijeljeno odlikovanje Križa 1. stupnja za zrakoplovstvo. Druga marka objavljena je  povodom 100. obljetnice leta iz 1911. godine.

 

marka

 

     I na koncu, Bjelovučić je upisan u Knjigu Peruanaca, Libro de la Peruanidad, a njegovo ime nosi sportski centar Centro Social y Deportivo Juan Bielovucic. Kolokvijalno centar zovu Bielo a nalazi se u gradu Huanuco na sjeveru Perua.

 

 

 

 

     U gradu Ica na jugu Perua, oko 300 kilometara udaljenom od Lime, otvorena je škola pod nazivom Colegio Peruano Croata.

 

grb              skola na paradi

Colegio Peruano Croata, Ica, Peru

 

 [1] El Comercio, Lima – Peru, 19. XII 1993., str.1., El Puente que une al Peru y Croacia