32. Branka Bezić Filipović - Hrvatski Tragovi u Svijetu

 

IQUIQUE

 

     U Iquique, grad u regiji Tarapaca, Hrvati su počeli dolaziti u drugoj polovici 19. stoljeća, jer se u okolici kopala salitra. Prvi se spominju Hvarani braća Buratović i Palaversić, što nije baš karakteristično za brački Čile. Upravo je u Iquiqueu hrvatska zajednica najraznolikija. Tu, osim Bračana i Hvarana, ima i Komižana. Zajednica se stvarala u vrijeme Austro-Ugarske, kada se Hrvate raspoznavalo pod raznim imenima, poput imena Austriaci ili Slavi. Ovo im je drugo ime bilo draže, pa se i veliki trg na šetnici uz obalu zove Plaza Slava, a podignula ga je hrvatska zajednica 1910. godine povodom 100. obljetnice neovisnosti Čilea. 

 

Plaza Slava

 

     Kako je Plaza Slava prvotno izgledala donedavno se moglo vidjeti samo na starim razglednicama, jer je 1967. godine bila srušena. Hrvatska kolonija odlučila je rekonstruirati trg, i on je bio svečano otvoren 2010. godine povodom 200. obljetnice neovisnosti Čilea. Tada je gradonačelnica Iquiquea Myrta Dubost, u nazočnosti brojnih građana, zahvalila  Hrvatima na tako veliku doprinosu gradu, jer je trg bio dio njegova identiteta. Obnova trga trajala je 12 godina, a vrijednost radova procijenjena je na 2 milijuna dolara.

 

     Svoj govor na otvorenju održao je i poduzetnik Hrvoj Ostojic, tadašnji predsjednik Hrvatskoga kluba, jedan od zaslužnih za obnovu trga. Ostojic je bio uporan u želji da dobije ploču bračkoga kamena iz Pučišća, na kojoj je osmislio dvojezični natpis. Na tome smo zajedno radili, i ploča je brodom iz Zadra bila prevezena u Iquique.

 

napis na bračkom kamenu

 

 

     Tijekom rekonstrukcije trga sve se nastojalo napraviti upravo onako kako je nekada bilo. Stavljen je grb i stara bakrena ploča s tekstom: Spomen na slavensku koloniju u Tarapaca – povodom prvoga stoljeća čileanske neovisnosti.

 

 

Bakrena ploča na stupu        grbovi

 

stup

 

apellidos c

Popis hrvatskih prezimena u pokrajini Tarapaca

šah

 

 

Trg, fontana, kandelabri

 

 

     Na fontanu koja se nalazi na trgu nekada su dolazile patke. Sada ih više nema, ali su posložene skulpture pataka da se vrati stari ambijent, onakav kakva su ga u svojem sjećanju zadržale brojne generacije u Iquiqueu do 1967. godine.

     Osim Plaze Slava Iquique ima i Hrvatski trg, koji se na španjolskome zove Plaza Croacia. On nije smješten na glavnoj šetnici uz obalu nego  je malo uvučen prema centru grada.

 

Plaza Croacia

 

     Na Hrvatskome trgu postavljena je skulptura pod nazivom La Madre Patria, spomenik koji je izradio kipar Alexie Marinkovic porijeklom iz Komiže, a koji je otkriven 2003. godine. Skulptura je nastala po uzoru na Povijest Hrvata Ivana Meštrovića, ali je većih dimenzija i ima nekih dodataka. La Madre Patria posvećena je svim hrvatskim muškarcima i ženama koji su svoje živote posvetili razvoju pokrajine Tarapaca.

 

Hrv trg skupltura

 

     U neposrednoj blizini Hrvatskoga trga sjedište je najstarijega hrvatskog vatrogasnog društva u Čileu. Osnovali su ga zajedno Talijani i Dalmatinci 1874. godine, ali su se posvađali oko zastave. Talijani su htjeli talijansku a Dalmatinci austrijsku. Kako nitko nije htio popustiti, Dalmatinci su društvo napustili. Iste godine osnovali su novo vatrogasno društvo zajedno s Peruancima, a predsjednik je bio Irac Carlos Gallagher. Kada je započeo rat na Pacifiku, Peruanci su se otišli boriti. Ostali su samo Dalmatinci, pa je Gallagher tada društvo preimenovao u Compania de Bomberos Austrio – Hungara Salvadora No 5. Baš zato što su svi članovi Salvadore bili Dalmatinci, poslije su pod novim predsjednikom Juanom Vodnizzom zatražili od Vatrogasnoga zapovjedništva ponovnu promjenu imena u Compania Slava de Bomberos Dalmacia No 5. Pod tim imenom djelovali su 82 godine, da bi uspostavom Republike Hrvatske ponovno promijenili ime u Compania Croata de Bomberos Dalmacia No 5.

 

f1

Nekadašnja Salvadora No. 5 i današnja Compania Croata de Bomberos Dalmacia No. 5

 

 

Vatrog