27. Branka Bezić Filipović - Hrvatski Tragovi u Svijetu

 

CASTRO

 

     U X. čileanskoj regiji nalazi se grad Castro, u kojem živi oko 40 000 stanovnika, i jedan je od najstarijih gradova u državi. Castro je smješten na otoku Chiloe, koji su nastanili Španjolci u 16. stoljeću i tako postali starosjediocima, a danas ih zovu Chiloti. Otok je poznat po drvenim crkvama, ali još više po drvenim kućama, sojenicama, koje su pod zaštitom UNESCO-a. Jedno naselje sojenica u vlasništvu obitelji Burić, zove se po Dalmaciji, Sesion de Palafitos Dalmacia. Pokraj Castra postoji kvart koji se zove Villa Croacia. Hrvati su na otoku skoncentrirani u Castru, a bave se brodogradnjom, gastronomijom, zdravstvom i obrazovanjem. U obitelji Yurac uvijek ima brod imenom Dalmacija i tako već generacijama.

 

Palafitos Dalmacia                                                   villa croaica

Sojenice Dalmacija, lijevo i kuća u naselju Croacia gdje žive Vesna, Dania i Miroslav Yurac, čiji je djed Petar došao iz Bobovišća na otoku Braču.

 

Jedna ulica u Castru zove se Calle Periodista Alberto Yurac Soto, po docentu Politehničkog instituta u Castru, preminulom 1993. godine. Bio je posvećen novinarstvu u lokalnom listu Diario el Llanquihue 

 

 U Castru je 1959. godine osnovano Dobrovoljno vatrogasno društvo Quinta Compania de Bomberos, kasnije nazvano Bomba Croata. Društvo su osnovali Domingo Yurac, Julio Barrienos Bilisco i Julio Miserda.

b-5                                        B5

Castro, Bomba Croata