17. Branka Bezić Filipović - Hrvatski Tragovi u Svijetu

 

LA PLATA

 

     Stotinjak kilometara od Buenos Airesa nalazi se La Plata, grad u kojem je živio Hvaranin Ivan Vučetić (Hvar, 1858. – Dolores, Argentina 1925.). Prvo školovanje dobio je u rodnome gradu od Franjevca Bonagracije Marojevića. Bio je kapelan Hvarske glazbe i bavio se skladanjem. Iselio je u Argentinu 1884. godine, gdje je 1888. godine postao vježbenik u policiji. Brzo je napredovao u poslu, a proslavio se rješavanjem slučaja Rojas, vezana za ubojstvo dvoje djece 1892. godine. Slučaj je riješio primjenom metode identifikacije osobe na temelju otisaka prstiju, na što se do tada nije obraćala pozornost. Vučetića zbog toga smatramo ocem daktiloskopije, jer je zahvaljujući njemu ta metoda bila prihvaćena u cijelom svijetu, a zbog svoje se jednostavnosti i sigurnosti i danas primjenjuje.

     Kratko prije njegove smrti u gradu Dolores u Provinciji Buenos Aires osnovan je Policijski muzej, u kojem se nalazi Vučetićeva spomen-soba. U Rosariu, u Provinciji Santa Fe, osnovan je studij kriminalistike koji nosi njegovo ime, a po njemu je nazvan i gradski park u La Plati.[1] Osim toga 17 kilometara od La Plate u mjestu San Juan u parku Pereyra Iraola osnovana je 1941. godine policijska škola Escuela de Policia Juan Vucetich. Republika Argentina objavila je poštansku marku s likom Ivana Vučetića.

 

Vučetić                   Marka

Ivan Vučetić (Hvar, 1858. – Dolores, 1925.) i poštanska marka objavljena njemu u čast

 

Slike_Hrvati-vucetic_ivan_parque-450x288

Park Juan Vucetich u La Plati

 

Escuela de policia

EP Juan V

Policijska škola Juan Vucetich u San Juanu u blizini La Plate

 

 [1] Baranović, Pjero; Bezić Filipović, Branka. 2010. Hrvati na markama svijeta [DVD-ROM]. Hrvatska matica iseljenika, podružnica Split