11. Branka Bezić Filipović - Hrvatski Tragovi u Svijetu

 

VELIKA BRITANIJA

 

     Jedan od najvećih arhitekata 18. stoljeća u Velikoj Britaniji bio je Robert Adam. U vrijeme kada je Split bio pod Mletačkom Republikom Adam je putovao po Dalmaciji i 1757. godine došao je u Split. Oduševio se Dioklecijanovom palačom i počeo ju je proučavati, pa je po povratku u London objavio knjigu Ruševine palače cara Dioklecijana u Splitu u Dalmaciji. Bilo je to znanstveno djelo u kojem je Adam bogato ilustrirao ali i rekonstruirao sve što je zatekao. Uz mnoštvo podataka i skica knjiga ima neprocjenjiv značaj za povjesničare i povjesničare umjetnosti.

     Zanimljivo je da su u knjizi, koja je bila ograničene naklade, navedeni i pretplatnici iz Engleske i inozemstva, a Adam se u uvodnoj riječi obratio kralju Georgeu III.[1]

 

 

Adam 1

Adam 2                    Adam 3

Iz knjige Roberta Adama iz 1764. godine (obiteljska zbirka autorice)

 

   Robert Adam je u Londonu dao izgraditi zdanje inspirirano Dioklecijanovom palačom, koje je kasnije srušeno. Zbog toga što se u velikome (pusti=veliki) Londonu gradilo nešto kopirano iz Splita nastala je izreka: Ča je pusta Londra, kontra Splitu gradu.

     Vijest o tome da će Adamova zgrada na Adelphi Terrace biti srušena objavilo je splitsko Novo doba 1936. godine. Citirali su da je u londonskome Timesu pisalo da se ruši ne samo zgrada nego i lijepa umjetnička veza između Splita i Londona koju je vrlo mučno nadoknaditi. Oni koji misle da je nadomjeste, preuzeli su tešku odgovornost na svoja leđa.

 

Palača London

London, Adelphi Terrace, zgrada Roberta Adama inspirirana Dioklecijanovom palačom[2]

 [1] Adam, Robert. 1764. Ruins of the Palace of the Emperor Diocletian at Spalatro in Dalmatia. London. (vlasništvo autoričine obitelji Bezić-Roje, Split)

 

 

 

[2] Novo doba, 1. II. 1936.; br.: 26, 9. str.