08. Branka Bezić Filipović - Hrvatski Tragovi u Svijetu

 

NJEMAČKA

 

Jedan od gradova u kojemu je spomenik Marku Maruliću berlinska je općina Wilmersdorf.Charlottenburg. Inicijativu za podizanje spomenika pokrenuo je 1998. godine dr. Ivo Sanader prilikom službenog posjeta Berlinu. Tu ideju oduševljeno je prihvatio i 2000. godine realizirao gradonačelnik Michael Wrasmann. Tada se obilježavala 30. obljetnica prijateljstva sa Splitom, koje je 1970. godine bilo potpisano u znak solidarnosti između tada podijeljenoga Berlina i nesvrstane Jugoslavije. Odbor za podizanje spomenika, na čijem je čelu bio dr. Ivo Sanader, odabrao je rad kipara Slavomira Drinkovića. Oko spomenika, koji je smješten u Brienerstrasse, naročito je živo svakog 18. kolovoza, kada se berlinski Hrvati dođu pokloniti ocu hrvatske književnosti na njegov rođendan.

 

Škarić

Gradonačelnik Splita Ivan Škarić (lijevo) i Michael Wrasmann, gradonačelnik berlinske općine Wilmersdorf-Charlottenburg, s djevojkom u splitskoj nošnji

 

Goran

Svečanost otkivanja spomenika 2000. godine povodom 30 godina prijateljstva dvaju gradova i 550. rođendana Marka Marulića (fotografije dobrotom Gorana Borčića)

 

 

 

ploča Marulić

 

Marko Marulić (1450. – 1524.)

Hrvatski pjesnik i renesansni humanist

Rad prof. Slavomira Drinkovića

Bronca 2000.

 

Donacija Splita, grada prijatelja

povodom 30. obljetnice bratimljenja s Wilmersdorfom