03. Branka Bezić Filipović - Hrvatski Tragovi u Svijetu

ČEŠKA

 

    Glavni grad Češke, Prag, bio je jedan od austrougarskih centara u kojima su studirali Splićani do Prvoga svjetskog rata. I upravo je u Pragu začeta ideja o osnutku splitskoga nogometnog kluba Hajduk. Splitski studenti sastajali su se u pivnici U Fleku (Kod Fleka), smještenoj u Kremencovoj ulici broj 11. Oduševljeni igrom praške Slavije, došli su na ideju da se nogomet nauči igrati i u Splitu. Četvorica njih koji su se nakon studija vratili u Split osnovali su Hajduk 13. veljače 1911. godine. Bili su to Fabjan Kaliterna, Vjekoslav Ivanišević, Lucijan Stella i Ivan Šakić, te uz njih i Vladimir Šore.

     Duga, bogata i jedinstvena povijest darovala je Hajduku bezbroj specifičnosti: prvi zgoditak davne 1911. godine Šime Raunig postigao je koljenom; 1924. godine cijela je momčad, osim vratara koji je bio strani državljanin, nastupila kao reprezentacija države; Hajduk je jedan od rijetkih klubova kojemu je posvećena opereta, bila je to Tijardovićeva Kraljica lopte iz 1926.;  na Hajdukovoj je utakmici u Bariju bilo čak 50 000 gledatelja; 1945. godine Hajduk je proglašen Počasnom momčadi Slobodne Francuske; 1950. godine osvojio je prvenstvo bez ijednoga poraza; 1979. godine za njega je sagrađen tada najljepši stadion u Europi; više od 200 igrača ovoga kluba igralo je u najboljim državnim reprezentacijama, njegovi su igrači nositelji 16 olimpijskih medalja, a cijeli vijek prate ga izuzetni navijači pod geslom Hajduk živi vječno. Hajduk uživa ljubav Splita, Dalmacije i hrvatskog iseljeništva.[1]

     Nogometni klub Hajduk Split i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Pragu postavili su 2001. godine spomen-ploču u pivnici U Fleku, na kojoj stoji da je 1911. godine na tome mjestu osnovan splitski klub. Pivnica je postala mjesto obaveznog posjeta splitskih turista.

 

Vicko i Mirko Kod Fleka

Vicko i Mirko Bezić u pivnici U Fleku, ispred ploče o osnutku Hajduka (fotografija dobrotom Vesne Bezić)

 [1] Gizdić, Jurica. 2006. Hajduk na službenim natjecanjima. HNK Hajduk. Split.  7. str.